С около 0.3% са се увеличили цените на електрическа, топлоенергия и

...
С около 0.3% са се увеличили цените на електрическа, топлоенергия и
Коментари Харесай

Увеличение в производствените цени за електроенергия и газ отчете НСИ

С около 0.3% са се нараснали цените на електрическа, топлоенергия и газ от производител през октомври, регистрира Национален статистически институт.

В същото време общият показател на производствените цени се е намалил с 0.9% през октомври 2023 година по отношение на предходния месец. Намалението се регистрира за 7-ми следващ месец. То е осезаемо в добивната индустрия - с 4.3%, и в преработващата индустрия - с 1.2%.

По-ниски цени в преработващата индустрия се наблюдават при производството на следните артикули: хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3.7%, на съществени метали - с 2.2%. Нарастване на цените е записано при производството на мебели - с 1.8%, а също и при производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1.4%.

Общият показател на цените на производител през октомври 2023 година е с 20.1% под равнището на същия месец на 2022 година. Спад на цените се следи при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 48.8%, в добивната индустрия - с 4.9%, и в преработващата индустрия - с 1.7%.

Съществено понижение на цените в преработващата индустрия се наблюдава при производството на химични продукти - с 19.8%, и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 10.4%.

Високо повишение на цените е регистриран при: производството на тютюневи произведения - с 44.4%, производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 20.6%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 12.9%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР